Министерот Ибраимоски на средби со граѓани

Министерот Самка Ибраимоски денес беше во посета на неколку градови низ Македонија каде што оствари средба со Ромски граѓани заедно со пратеникот од редовите на СДСМ – Васко Ковечевски. Посетата ја започна во Кичево и ја продолжи во Баир во Битола, Сточниот пазар и Љубојно.

Според граѓаните, тие го изразија своето незадоволство со претходната власт и за нивната незаинтересираност за Ромите во останатите градови во Р. Македонија и ја поздравија посетата на министерот Ибраимоски, каде што беше топло добредојден и пречекан од локалните жители.

На средбите се дискутираше за лошите услови за живеење во неколку населби каде што лошата инфраструктура и непостоењето на истата доведува до значително намалување на квалитетот на живеење на локалните Роми кои се приморани да импровизираат за да си обезбедат основни услови за живеење.

Сепак главен фокус на средбите со граѓаните се стави на невработеноста на локалните Роми и масовното иселување на цели семејства како нејзина последица. Според нив најголемото злодело на минатата власт е создавањето егзодус на населението. Во личен разговор со министерот еден од жителите со насолзени очи му порача дека му е смачено секој ден да го гледа своето семејство гладно и наместо да живее, приморан е да преживува, додека минатата влада се луксузирала со автомобили од 600.000 евра и лустери со Сваровски кристали.

На тоа министерот Ибраимоски порача дека е дел во коалиција која има план за подобар живот и дека промените допрва доаѓаат. Од своја страна вети на решавање на инфраструктурните проблеми со кои се соочуваат граѓаните и голем број вработување во локалните, јавните и државните институции за кои е лично овластен од новата реформска влада. Министерот рече: „Процентот на Роми вработени во сите институции во државата е далеку под просекот и не соодвестува на процентот што ни е загарантиран со Охридскиот Рамковен договор според пописот на населението. Очекуваме илјадници вработувања во сите сектори за сите видови образование.“

На крај порача дека е ова е само почеток и нема да застане додека не ги посети сите градови во Македонија каде што живеат Роми.

 

Leave a Reply