Министерот Ибраимоски во емисијата „Само вистина“ на телевизија Канал 5

Денес министерот Ибраимоски гостуваше во емисијата „Само вистина“ на телевизија Канал 5. Спроти него беше поранешниот министер без ресор од Демократската партија на Турците која беше во коалиција со ВМРО-ДПМНЕ.

Ибраимоски упати критика кон г-динот Иљас за големата неангажираност на сите партии од помалите етнички заедници кои беа во коалиција со ВМРО-ДПМНЕ и за малата улога на поранешните министри без ресори во извршната власт.

Во емисијата се дискутираше и за воведување на нов изборен модел со една изборна единица, која според министерот Ибраимоски ќе доведе до поголема правична застапеност на етничките заедници во парламентот. Министерот воедно напомена дека и процентот на Ромите според последниот попис е далеку од реалниот, и е најмалку двојно поголем, и на Р. Македонија во најбрзо време и е потребно спроведување на нов попис на населението.

Министерот Ибраимоски во емисијата исто така најави дека неговиот модел на управување во должноста на министер без ресор за стратегија на Ромите, значително ќе се разликува од неговите претходници и ќе биде поактивен во ширењето на свесноста за ситуацијата на Ромите во државата, како и тоа дека неговиот кабинет ќе биде отворен за сите граѓани на Републиката.

Leave a Reply